WAT IS DE JUISTE PARTNER


Zou je graag een geschikte leuke/leukere partner willen hebben maar weet je niet goed hoe je hierin stappen zet en je keuzes maakt? Maak snel een afspraak en laat me je hierbij helpen!

Hier vindt je nuttige artikelen over alles wat met dating te maken heeft. Hieronder staat een uitreksel van het boek 'De prins op het witte paard. Het geheim van een gelukkige relatie' door Mira Kirshenbaum. Het boek is geschreven voor vrouwen, maar voor mannen net zo waar. Dus als je een man bent en hetero, vervang de woorden man/mannen door vrouw/vrouwen. Het boek is geschreven met de bedoeling om vrouwen te helpen niet langer dan nodig is met de verkeerde man bezig te zijn en biedt hiertoe de nodige handvatten. Maar ja, als je 15 jaar nodig hebt om erachter te komen wat je niet meer wilt, dan heb je blijkbaar die 15 jaar nodig gehad, anders had je het wel anders gedaan lijkt me. Om je bewust te worden van je wezenlijke behoeften en je beperkende patronen moet je nu eenmaal door een hoop 'rommel' heen worstelen, en dat doe in relaties met anderen. Al die 'verkeerde' relaties zijn dus niet zo verkeerd als het misschien lijkt, ze maken groei mogelijk. Dus haal uit deze samenvatting datgene wat je aanspreekt en de rest vergeet je gewoon (tip: doe dat met alles!).

Er zijn 5 dimensies van chemie nodig om een relatie te doen slagen:

 1. Op lange termijn is de belangrijkste dimensie van chemie het gevoel van ongedwongenheid, rust, behaaglijkheid, verbondenheid en bij elkaar horen. Je voelt je op je gemak bij elkaar en het is niet moeilijk om vertrouwelijkheid te creëren. Als er iets is waardoor je moeilijk vertrouwelijkheid kunt opbouwen of als je gewoon geen verbondenheid bespeurt, dan moet je dat gevoel serieus nemen. Het is een slecht teken. Ga niet verder met deze relatie zolang je het echt moeilijk vindt om echt dicht bij elkaar te komen.

 2. Je voelt je veilig in je relatie met hem. Je kunt vrij ademen als je bij hem bent, hij is eerlijk, niet wreed, hij verontrust je niet, je vertrouwt elkaar, je voelt je geborgen, hij doet geen gekke dingen, is niet verslaafd of psychisch ziek, je kunt eerlijk zijn, je voelt dat je jezelf kunt zijn, je durft je te uiten. Als je je te vaak gespannen of angstig voelt, als je geregeld zijn kritische blik bespeurt en niet jezelf bij hem kunt zijn, dan ontbreekt die dimensie van veiligheid; je hebt de ware nog niet gevonden!

 3. Het is leuk om samen te zijn, leuk in tegenstelling tot deprimerend. Het is gemakkelijk om plezier met hem te hebben en dat heb je ook vaak, een sfeer van luchtigheid, vrolijkheid, speelsheid. Het heeft te maken met de manier waarop je iets samen doet, wat het ook is. Wat je idee van plezier ook is, er is geen sprake van chemie tussen jullie tenzij je kunt zeggen:"we hebben plezier samen".

 4. Jullie voelen echte genegenheid en passie voor elkaar. Het betekent dat je de manier waarop jullie op fysiek gebied met elkaar omgaan en naar elkaar verlangen als bijzonder ervaart. Je voelt dat jullie veel genegenheid uitwisselen, verbaal, emotioneel en lichamelijk. Er moet ook seksuele passie zijn, het gevoel, in het begin van de relatie, dat jullie niet van elkaar af kunnen blijven. Later in de relatie is er nog altijd een seksuele verbondenheid. Als de seksuele chemie goed is, zijn echte verschillen niet zo belangrijk. Het is de chemie die doorslaggevend is.
 5. Neem de tijd om een goed oordeel over de chemie tussen jou en je partner te kunnen vormen. Je weet pas hoe het echt zit als je het punt bereikt hebt dat jullie niet langer indruk op elkaar hoeven te maken, als je je veilig genoeg voelt om je persoonlijkheid en je ware gevoelens te laten zien, en als je bepaalde dagelijkse routines met elkaar delen. Als de combinatie van jullie tweetjes al vanaf het begin niet goed voelt, stop dan.

 6. Tips van belang:
 • je bent een dwaas als een verbintenis aangaat met een man die je irritant vindt of die een ernstig persoonlijk probleem heeft.

 • je kunt beslist niet zeggen of er chemie is zolang je niet weet hoe hij zich gedraagt als hij jou meemaakt zoals je echt bent (in je dagelijks leven): doe je dus niet anders voor dan je bent.

 • als je een relatie met een man aangaat vanwege het contrast tussen hem en je ex en niet om wie hij echt is, vraag je om problemen.

 • analyseren tot je erbij neervalt is een goede manier om jezelf gek te maken. Het is vermoeiend en je hebt er niets aan als je wilt uitzoeken of iemand een goede partner voor je is. De waarheid ligt in de chemie tussen jou en je vriend. Als de chemie in je relatie niet goed genoeg is om die duidelijk en sterk te voelen, dan is er misschien niet genoeg chemie.

 • ga geen relatie aan alleen omdat je er aan toe bent, of omdat hij je gevraagd heeft, of alleen omdat hij je leuk vindt, of omdat je al tegen de 40 bent, omdat hij geld heeft of omdat hij op een dag geweldig zal zijn.

 • je weet niet echt hoe de chemie is, als je altijd drank of drugs gebruikt, als je weinig tijd hebt voor elkaar of doordat er een ongebruikelijke of dramatische situatie is.

 • neem geen genoegen met minder dan goed.

 • je weet dat je met de verkeerde persoon bent als de chemie tussen jullie slecht is of ontbreekt.

 • het maakt niet uit hoeveel tijd je in een relatie hebt gestopt, zodra je ontdekt dat hij een druiloor is, dump hem snel: hou jezelf niet voor de gek. Wie interesseert het hoe fijn het ooit was, waar het om gaat of er nú goede tijden zijn. Liefde? Wat heb je eraan als je belangrijkste behoeften niet vervuld worden? Je raakt wel aan hem gewend? Als je aan hem gewend zou raken, was dat al gebeurd. Bedenk dat als de chemie niet goed is, uiteindelijk alle dimensies van chemie uitgehold zullen raken.

 • bij je beslissing of je vriend de ware is, mogen smoesjes ('ik beloof je dat ik zal veranderen') geen rol spelen, er zijn genoeg mannen die hun beloften waarmaken.

 • je moet weten dat als je alleen maar op zoek bent naar opwinding, dat waarschijnlijk ook het enige is wat je zult krijgen.

 • genoegen nemen met iemand betekent dat je een relatie met een man hebt die je behoeften niet vervult en die je niet gelukkig maakt maar bij wie je blijft omdat je denkt dat je geen betere partner kunt vinden of omdat je bang bent om alleen te zijn.

 • hij is geen goede partner voor je als je je niet veilig of geborgen bij hem voelt op de gebieden waarop je je veilig wilt voelen.

 • schenk je hart niet aan een opwindende man tenzij je zeker weet dat je veilig bij hem bent en je geborgen voelt. Schenk je hart niet aan een betrouwbare man tenzij je weet dat je hem ook opwindend vindt.

 • 9 van de 10 keer is je probleem dat je niet bereid bent te zien wie je vriend echt is of dat je niet weet waarop je moet letten. Open je ogen en zie de werkelijkheid zoals die is - niet zoals je die gewenst had. Waar moet je op letten?

  - heeft hij een goede staat van dienst? hoe ziet zijn verleden eruit? wat zijn zijn patronen?

  - als je je niet veilig voelt, ga weg!

  - klaagt hij veel, dan is dat een slecht teken.

  - vraag je af 'geeft hij mij een oprecht en volledig beeld van zichzelf, kwetsbaar en open?'

  - is hij eerlijk in wat hij beweerd?

  - wees nu jezelf en kijk of hij dan nog steeds belangstelling heeft.

  - zoek uit wat er echt aan de hand is als je vriend dingen doet waar je niets van begrijpt, aan veronderstellingen heb je niets.

  - je moet het kunnen voelen dat hij je echt leuk vindt.

 • een goede chemie zegeviert over verschillen in levensstijl, maar gelijkgezindheid niet over een slechte chemie.

 • ben je wel al aan een relatie toe? of raak je nog snel heel emotioneel door je ex, of weet je nog heel slecht wat je zoekt in een man of heb je nog onvoldoende je eigen emotionele bagage uitgewerkt?

 • als je niet van jezelf houdt, zul je niet op jezelf durven vertrouwen. En daardoor zul je de chemie tussen jou en je vriend niet goed kunnen beoordelen. Als je niet van jezelf houdt, zal je behoefte om aardig door hem gevonden te worden zo overweldigend zijn, dat je pas gaat nadenken over de vraag of jij hém wel aardig vindt wanneer het te laat is. En daardoor zul je de chemie tussen jou en je vriend niet goed kunnen beoordelen. Als je niet van jezelf houdt, zul je jezelf niet willen leren kennen, waardoor je geen kans krijgt om je behoeften te leren kennen en accepteren. En daardoor zul je de chemie tussen jou en je vriend niet goed kunnen beoordelen. En je kunt blij zijn met jezelf als je accepteert dat je goed genoeg bent, zonder voorwaarden dus.

 • je kunt pas een oordeel vellen over jullie chemie als je die belast met al jullie bagage.

 • je moet jezelf, in wat je voelt en wat je ziet, kunnen vertrouwen als je wilt uitzoeken of je vriend de ware is: vertrouw je eigen wijsheid en denk niet 'het zal wel aan mij liggen of ik weet het niet of ik zie of doe het verkeerd'.

 • het doet er niet toe wat je vriendinnen of je familieleden van hem denken. Je moet er alleen voor zorgen dat je je bij je beslissing om met je vriend door te gaan of met hem te kappen uitsluitend laat leiden door je oordeel over de chemie in jullie relatie.

 • neem niet een man alleen omdat deze het tegenovergestelde van je ex is.

 • als er geen chemie is tijdens jullie allereerste ontmoeting, weet je dat je nooit meer met deze man moet uitgaan: vraag hem hoe hij zijn vrije tijd doorbrengt, wat hij van vrouwen vindt, of hij van zijn werk houdt, of hij zelfstandig woont, hoe zijn vorige relatie is geëindigd en of hij aan een nieuwe relatie toe is. Nog 3 experimentele vragen: zou het goed voelen om met deze man naar bed te gaan (seksuele chemie), zou het goed voelen om hem aan mijn vrienden voor te stellen als mijn vriend (respect), zou het goed voelen als ik 3 dagen met hem op vakantie ging (totale chemie)?

 • de periode voordat je verliefd wordt is het meest geschikt om te kijken wat voor een man je vriend is: zijn de dingen die jij het belangrijkst vindt voor je toekomst dingen waarvan je weet dat die ook belangrijk zijn voor hem? Zie je uit naar het soort leven wat je met hem zult leiden? Maakt hij goede keuzes? Vind je hem goed genoeg zoals hij is en acceptabel? Zit je makkelijk op dezelfde golflengte?

 • je kunt veel mannen ontmoeten op wie je verliefd wordt (dit bewijst dat je hoopvol bent dat hij de prins op het witte paard is) voordat je degene vindt met wie je een goede chemie hebt, maar het ontbreken van verliefdheid is een teken aan de wand, je mist dan een belangrijk bindmiddel. En ga nooit een duurzame verbintenis aan in deze periode van hevige verliefdheid.

 • als je met een man naar bed gaat omdat je je geil voelt, denk dan niet als je later uit bed stapt dat je verliefd op hem bent.

 • voelde je je op je gemak en fijn toen je met hem vree, verbonden? Als dit niet zo is kan dit een teken zijn dat jullie chemie op dit gebied onvoldoende is.

 • als je vaak grote, slechte ruzies hebt, is dat een slecht teken.

 • heb je het gevoel dat de verschillen tussen jullie je mateloos irriteren, dan is dat een slecht teken.

 • als 1 van jullie of beiden veel stress ervaart in de relatie, dan is dat een slecht teken.

 • is de chemie na 6 maanden nog goed? Het enige wat er toe doet is de chemie die er nu is.

 • het beste teken dat je vriend aardig is, is dat hij aanvoelt hoe je je leven ervaart en oprecht gelukkig is als jij gelukkig bent en verdrietig is als jij verdrietig bent.

 • zodra je ziet dat er niet veel chemie tussen jou en je vriend is, kun je er zeker van zijn dat je niet gelukkig zult worden in deze relatie. Gooi het stuur om! Je verdriet is dan tijdelijk maar je mag hopen op een betere toekomst.

 • zodra je een reden geeft waarom je een punt achter je relatie wilt zetten - behalve de verklaring dat de chemie ontbreekt, dat dit gewoon niet voor je werkt, enzovoort - begint de onderhandeling, en dan begint ook de ellende. Het verbreken van een relatie verloopt het beste als een van beide partijen weigert zich tot een dergelijke onderhandeling te laten verleiden, anders ga je weer twijfelen aan je beslissing en wordt je weer teruggetrokken in een relatie die niet goed voor je is. Trap er niet in!

 • als mensen erg lang nodig hebben om zich van een gebroken relatie te herstellen, hebben zij zich bijna altijd veel te lang aan hun partner vastgeklampt terwijl het eigenlijk duidelijk had moeten zijn dat er onvoldoende chemie was tussen hen. Daardoor kan al die krankzinnige woede ontstaan en kun je bovendien het gevoel krijgen dat je jezelf of de mannen niet kunt vertrouwen.

 • als een man zich niet durft te binden kan dit komen omdat jullie nog nooit een serieuze gedachtewisseling hebben gehad over de dingen waar híj zich echt zorgen over maakt: bespreek ze.

www.mirakirshenbaum.com