De juiste voeding: Paleo

Lees ook dit: http://perfecthealthdiet.com/the-diet

of het boek


Auteur: Wijnand Lamboo, eigenaar Crossfitdenbosch.nl

Wat is Paleo?

De naam Paleo is afgeleid van het Paleolithicum. Dit is het tijdperk dat ook wel het Oude Stenen tijdperk genoemd wordt en bestrijkt 2,5 miljoen jaar tot 12.500 jaar geleden. Paleo is een bekende term geworden waarmee ook wel de manier van eten wordt genoemd die gebaseerd is op het eetpatroon van onze verre voorouders, de jagers-verzamelaars.

Het eetpatroon van deze voorouders bestond al die tijd voornamelijk uit: mager vlees, vis, schaaldieren, groentes, fruit, eieren, noten en zaden, een beetje zetmeel en GEEN suiker.

De mens eet pas sinds de opkomst van landbouw (8.000-10.000 jaar geleden) granen en melkproducten, voor die tijd at de mens geen brood, pasta, aardappelen, rijst en zuivelproducten.

Wat moet ik dan eten?

Eet zoveel mogelijk natuurlijk, zoals de natuur het aanbiedt; vlees & vis (het hele dier), eieren, schaaldieren (zoals garnalen), knolgewassen, groenten, fruit, (kokos)noten, honing. Kortom alles dat ooit liep, kroop, zwom, vloog, in de grond zat of aan een boom hing en niet giftig is.

N.B. pinda’s en cashewnoten zijn geen noten maar peulvruchten, hetzelfde geldt voor soja- en andere bonen = niet Paleo maar dat betekent niet direct dat het ongezond voor ons is.

Hetzelfde geldt voor de aardappel, deze groente bestaat relatief kort en heeft een hoog koolhydraatgehalte vergeleken bij andere knolgewassen, de aardappel is een gewas dat uitstekend kan bijdragen aan een gezond eetpatroon, helemaal voor sporters. Maar de mens heeft nooit veel koolhydraten gegeten, behalve de laatste 100 jaar steeds meer en vooral steeds meer geraffineerde koolhydraten zoals suiker, koekjes, frisdranken, ontbijtgranen en snoep. Er wordt druk gespeculeerd over een verband tussen deze grotendeels geraffineerde koolhydraten en moderne Westerse welvaartsziekten. Een vrijwel gelijkopgaande stijging is al aangetoond.

Korte samenvatting, wat valt onder Paleo:

Alle soorten mager vlees, vis, schaaldieren en eieren

Alle soorten groenten

Voldoende fruit

Voldoende gezonde vetten

Voldoende noten en zaden

Geen granen of peulvruchten

Geen bonen

Geen zuivel (eieren zijn geen zuivel)

Geen bewerkte voeding (maak het zelf…)

Geen suiker, Agave siroop, stroop, etc.

Geen kunstmatige zoetstoffen, dit is geen voedsel!

Industriële revolutie

In de laatste eeuw is er opnieuw een verandering geweest in de manier waarop wij ons voeden.

Met de opkomst van de industriële revolutie zijn we ook steeds meer sterk bewerkte voeding gaan eten. De consumptie van geraffineerde suiker en plantaardige olie is explosief gestegen.

Ook zien we een explosieve stijging van moderne welvaarts-ziekten zoals obesitas, allergieën en bepaalde vormen van kanker. Allen gerelateerd aan een verstoorde hormoonhuishouding en een verminderde weerstand omdat deze ziekten gewoonweg voor die tijd niet bestonden.

N.B. vervuiling is ook voor een groot deel debet aan diverse nieuwe ziekten.

Heel vroeger waren er periodes van schaarste en overvloed, deze omstandigheden hebben onze genen gevormd. Tegenwoordig kennen we alleen overvloed.

Het Paleo dieet is dan ook eerder een levensstijl dan een dieet.

Evolutionair aangepast

Onze genen zijn veel beter aangepast op het eetpatroon van de jager-verzamelaar dan aan ons huidige (Westerse) eetpatroon. Besef dat genen slechts een half procent veranderen per één miljoen jaar!

Tegenwoordig bestaat ongeveer 80% van onze voeding uit onnatuurlijke (vooral bewerkte) bestanddelen en 20% uit natuurlijk voedsel. Wanneer we dit zouden omdraaien, zijn we direct stukken gezonder bezig.

Voordelen Paleo

Voeding waar we genetisch op aangepast zijn, want al is ons dieet geëvolueerd en gemoderniseerd, onze lichamen (onze genen en spijsvertering) zijn daar nog niet goed op aangepast. Er zijn veel voordelen van een “oerspronkelijke” manier van eten, zoals;

Meer energie, stabieler bloedsuikerspiegel de hele dag door

Een slanker lichaam (vetverbranding gaat een aantal stappen omhoog)

Verbeterde atletische prestaties & herstel

Minder vetopslag

Acnevrije en betere huid

Beter slaappatroon

Hoger libido

Hogere weerstand

Allergie vermindering

Voorkomen van darmklachten en opgeblazen gevoel

Voorkomen van metabolische en auto-immuunsysteem gerelateerde ziektes

De kans op Westerse welvaartsziekten gaat aanzienlijk omlaag

Mag je dan helemaal niets meer eten?

Uiteraard heb je zelf altijd de keuze om te eten wat je wilt en zul je al veel voordelen hebben van een 80-20 principe, d.w.z. een eetpatroon van ongeveer 80% Paleo en een 20% vrije keuze, van bijv. aardappelen, yoghurt, rauwe melk, (geiten)kaas, roomboter, ambachtelijk brood etc. zolang je maar oppast met sterk bewerkte producten, dit is geen voeding!

Wanneer je volledig Paleo-Proof zou eten, zul je absoluut geen tekorten of verlangens naar bijv. koolhydraten hebben, omdat je echt alle gerechten Paleo-Proof kunt maken; Brood van boekweit-, amandel- of kokosmeel, spaghetti van courgette en zelfs dessert als chocolademousse van avocado en rauwe cacaopoeder.

Je wordt hier erg creatief van en leert weer om te koken met echt, natuurlijk voedsel. Zo’n 90-95% van het assortiment van de supermarkt kun je laten liggen en je zult vaker bij de groenteboer en de slager komen, op de markt of zelfs bij een lokale boer om daar je aankopen te doen, het kan je dus ook geld besparen.

Hier nog een leuke website om inspiratie op te doen om te beginnen met eten zoals je voorouders deden http://www.hetpaleoprincipe.nl/recepten.html.

Saponinen

Saponinen zijn stoffen die voorkomen in een groot aantal planten, bacteriën en ongewervelde zeedieren. Het woord ‘saponine’ komt van het Latijnse woord ‘sapo’ dat zeep betekent. Het schuim dat ontstaat bij het wassen van gedroogde peulvruchten ontstaat door de saponinen. Saponinen kunnen een positieve of een negatieve uitwerking hebben op de gezondheid van de mens. Uit voedingsmiddelen zoals uien, knoflook, fenegriek, ginseng en asperges kunnen ze gezien worden als medicijn door hun uitgebreide invloed op een groot aantal werkingsmechanismen zoals de energiestofwisseling, hormonale regulering, bloedsomloop en ontgifting. Toxische saponinen uit granen, sojabonen, peulvruchten, aardappelen, tomaten en pinda’s kunnen beschouwd worden als hoofdoorzaak voor de ontwikkeling van lage graad ontstekingsprocessen via onder andere verhoging van de doorlaatbaarheid van de darm (leaky gut syndrome) en chronische activatie van het immuunsysteem tegen, vaak lichaamseigen, antigenen.